Het zal weinigen verwonderen dat de lancering van de diverse cryptovaluta met grote afstand de meeste relevante financiële innovaties zullen zijn sinds decennia. Met cryptovaluta bedoelen we valuta die enkel decentraal digitaal (dus elektronisch) verhandeld worden via hele geavanceerde technieken.
De bitcoin is met hele grote voorsprong nog steeds de populair cryptomunt. Na heel wat turbulentie (ondermeer door diverse tweets van Tesla topman Elon Musk) koerst de bitcoin nu alweer richting de 40.000 euro.
De bitcoin geldt dus als een hele populaire cryptomunt.
U ziet hier boven de hele extreme rendementen van de meest bekende cryptomunten over diverse recente periodes. Zo noteert de bitcoin ondanks de forse koersdip van deze zomer toch nog bijna 26 procent hoger dan begin dit jaar. En vergeleken met de zomer van 2020 staat de bitcoin maar liefst 276 procent hoger. Ook de diverse andere cryptomunten zoals ethereum koersen gigantisch veel hoger over de afgelopen 12 maanden.
U ziet hier de koers van de bitcoin sinds haar introductie medio 2012. Waar de koers in de beginjaren een relatief saai koersverloop had spoot de bitcoin in 2017 extreem hard omhoog. Tussen 2017 en 2020 noteerde de cryptomunt tussen de 10 en de 19 duizend euro. Ten tijde van de start van de coronacrisis explodeerde de koers van de bitcoin enorm. Aandelen werden massaal gedumpt en beleggers stoken hun kapitaal in ook veel andere cryptovaluta.
We moeten benadrukken dat de Bitcoin die dan met een hoofdletter geschreven wordt staat voor het gebruik van het centrale betaalsysteem. De bitcoin met de kleine letter staat weer voor de munt als de specifieke digitale valuta. Het is de bitcoin die de eerste munt is die ooit decentraal verhandeld werd op een digitaal platform. Hierdoor is het hele betaaluniversum van de cryptovaluta totaal verschillend van de klassieke betaalwereld die juist centraal geleid en gecoördineerd worden. Er zijn dus absoluut geen centrale organen in. De bitcoin koers wordt dus doorlopend door factoren uit de hele wereld bepaald.
In de cryptowereld is er zodoende dus ook geen sprake van rente, toezicht of beheer of iets dergelijks is hier dus totaal niet aanwezig. Juist door het gebrek aan toezicht zien we een ongekend hoge bewegelijkheid (volatiliteit) van eigenlijk alle cryptovaluta.
Alle betaaltransacties geschieden dus direct tussen de gebruikers onderling. Men noemt dit ook wel zogenaamde "peer to peer" handel. Alle transacties worden bijgehouden via de netwerk nodes. Cryptografie staat voor de verwerking van de transacties. Hierna is er de centrale opslag in de openbaargestelde blockchain. Iedere tien minuten gaan de blokken met transacties naar de blockchain.
De naam blockchain is dus een geen verassinge naam: het staat voor een reeks aan blokken. In 1998 was het Wei Dai die het eerste blok beschreef. Echter in 2009 werd het als openbaargestelde software ingevoerd door Satoshi Nakamoto. Nakamoto was de oprichter van de eerste blockchain database. Het oplossen van het double-spending probleem was één van de grootste motivaties om de techniek van blockchain te ontwikkelen. Bij de blockchain verwerking is er dus altijd maar één centrale partij.
Double spending staat dus voor het doen van 2 transacties: van de ene partij naar de centrale partij en dan weer naar de andere partij. Omdat er bij de blockchain dus geen tussenpartij (lees bank) is, is er daarom ook maar 1 transactie en geen 2.