Met de lage rentestand, de volatiele aandelenmarkt en de vele berichten over de huizenmarkt denkt u misschien zelf ook wat vaker na over hoe u meer rendement uit uw spaargeld kunt halen. Een idee is dat u dat met beleggen kunt bereiken. En dat is natuurlijk tot op zekere hoogte ook zo, alleen beleggen brengt ook risico met zich mee. Want de markt en de rendementen zijn constant in beweging. Het is dan ook verstandig om goed voorbereid te werk te gaan.
Als u de keuze maakt om te beleggen moet u weten hoe u dat gaat doen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Besteedt u het uit aan een vermogensbeheerder of stapt u zelf in een mixfonds waarbij u een pakket aandelen en obligaties hebt, maar de kosten die u normaal aan de vermogensbeheerder betaalt, niet kwijt bent. Zelfs als u genoeg kennis van zaken hebt, is het risico van beleggen altijd aanwezig, hoe goed u ook nadenkt over het spreiden van het risico. Een aantrekkelijke oplossing kan zijn om uw vermogen te laten groeien door deels te investeren in aandelen en obligaties en deels in het vastgoed kopen.
Er is een grote vraag naar woningen, dus klinkt het extra aantrekkelijk om nu te investeren in vastgoed kopen en dat aan particulieren te verhuren. Dat levert niet alleen maandelijkse inkomsten op, het is ook mogelijk dat de waarde van het huis stijgt en je door de overwaarde een leuk bedrag over kunt houden bij uiteindelijke verkoop. Maar ook het vastgoed kopen om als belegging te gebruiken, kan risico's met zich meebrengen. Want er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.
Als u een woning koopt met het doel deze voor woningverhuur aan te bieden, dan betaalt u daar 8% overdrachtsbelasting over. Normaal gesproken waren deze kosten voor de koper, maar om de woningmarkt open te breken, is dit nu voor de eigenaar die de woning gaat verhuren. Dit zijn dus extra kosten waar u rekening mee moet houden. Ook kan er in een periode geen huurder zijn, waardoor dus tijdelijk geen inkomsten hebt. Dit risico moet u wel kunnen dragen. Ook de wijziging in belastingregels, zoals bijvoorbeeld de plannen voor belasting in box 3 zijn maatregelen die u vooraf goed door moet rekenen of het financieel haalbaar is.
Als u voor het vastgoed kopen zelf ook (gedeeltelijk) een hypotheek moet afsluiten, dan loopt u hiermee natuurlijk het risico dat, als de huurinkomsten tegenvallen, u dit uit eigen portemonnee zult moeten betalen. Een manier om zekerder te zijn van een constante verhuur is om te beleggen in een vastgoedproject. De belegging die u dan doet, wordt opgenomen in het fonds van de ontwikkelaar en daarmee worden ook alle activiteiten als de administratieve procedures richting de huurders, het onderhoud en reparaties overgenomen. U hebt dan wel de inkomsten, maar niet de alledaagse lasten.
Voor het maken van een juiste afweging of het rendabel is om uw vermogensopbouw via vastgoed kopen te realiseren is het altijd verstandig u goed te laten informeren. Zo kunt u voorkomen dat het vastgoed kopen als belegging op een (financiële) teleurstelling uitdraait.