Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat de cryptomarkt bijna iedere dag wel flinke reuring geeft. Waar we eerder koersdoelen van 200.000 euro voor de bitcoin hebben gehoord zien we nu (medi0 mei 2022) een koers van circa 26.000 euro ervoor. De bitcoin is nog steeds met afstand de grootste cryptomunt. De marktkapitalisatie ligt daarmee rond de 515 miljard euro. Dit is fors meer dan de nummer twee ethereum dat in totaal nu zo’n bedrag van 204 miljard euro vertegenwoordigt. In dit artikel maken we een kort rondje langs de grootste spelers in de cryptowereld. Cryptocurrency kopen kan absoluut interessant zijn maar we zien ook dat de grote crypto’s enorm bewegelijk zijn.
De enorme koersdoelen van bijvoorbeeld 200.000 euro voor de bitcoin klinken nu natuurlijk bizar hoog. Deze zijn echter opgesteld op basis van de schaarste van de bitcoin (er is dus een vaste hoeveelheid van 21 miljoen stuks). Dit is dus het maximale aantal dat er kan bestaan. Nu zijn er circa 18 miljoen bitcoins hetgeen dus betekend dat er nog maar maximaal 3 miljoen bij kunnen komen. Deze moeten dus nog ‘gemined’ worden.
Deze zogenaamde schaarste zou zegmaar een stevige bodem moeten leggen onder de koers van de bitcoin maar niets bleek echter minder waar. Eind 2021 (november) had de bitcoin haar alltime high van ruim 57.000 euro te pakken. Kort na deze piek stortte de munt weer in tot een niveau van rond de 30.000 euro.Waar we voorheen bijvoorbeeld de goudprijs een veilige haven noemden ten tijde van stress op de beurzen zien we dat bij de cryptovaluta dat ze dit tot nu toe niet waren. Ook ten tijde van de coronacrisis en de aandelenbeurzen hard instortten leek dit geld niet naar de cryptomarkten te gaan. Ook nu met de inval van Rusland in Oekraïne zien we de aandelenbeurzen zakken maar ook dit komt niet ten gunste van de cryptovaluta. Daarnaast is er nog de torenhoge inflatie (zie bijvoorbeeld de energieprijzen), ook de cryptovaluta bleken hier geen hedge voor want die daalden juist toen de inflatie hard aanwakkerde.
Samengevat zijn deze grootheden geen impulsen geweest om cryptovaluta te kopen:
Deze enorm grote macro-economische/maatschappelijke variabelen boden de cryptobeleggers dus geen ondersteuning terwijl daar wel op gehoopt werd. Verder gingen ook de zogenaamde ‘stable coins’ onderuit.
Een stable coin is een cryptomunt die gelinkt is aan een fiat valuta zoals bijvoorbeeld de euro of de dollar. Tether is één van de meest bekende stable coins. Het doel van deze connectie is om zo stabiliteit te kunnen aanbieden. Echter ook begin 2022 gingen veel stable coins toch hard onderuit en werden hun connecties dus verbroken of althans werden een stuk minder.
Ethereum is dus qua grootte de nummer twee in de cryptowereld. In de grafie hier onder zien we bijna hetzelfde patroon als bij de bitcoin. Het gaat of hard omhoog of hard omlaag en dit lijkt redelijk parallel te lopen met de koers van de bitcoin.
Medio mei 2022 dook de koers van ethereum wederom hard omlaag. Begin kostte ethereum nog meer dan 40.000 euro, eind mei was de koers 27.000 euro.