Overnamekandidaten

Het lijkt erop dat bedrijven langzaam maar zeker weer kijken naar mogelijke overnamekandidaten. De afgelopen maanden zag het Damrak verschillende fondsen door overnames al verdwijnen en het einde lijkt nog niet in zicht. Het Financieele Dagblad publiceerde maandag een onderzoek waarin enkele overnamekandidaten naar voren werden geschoven. Onder meer Heijmans , Ballast Nedam en Wavin komen uit het onderzoek naar boven borrelen.

Overnames
De afgelopen periode hebben drie Nederlandse fondsen besloten zich over te geven aan een vriendelijke bieder. Allereerst kwam supermarktketen Super de Boer in de handen van branchegenoot Jumbo. Vervolgens werd vorige week bekend dat sleep- en bergingsconcern Smit Internationale na lang tegenstribbelen toch zal worden overgenomen door baggeraar Boskalis . En tot slot werd vorige week ook bekend dat Océ zijn toevlucht zal zoeken tot branchegenoot Canon.

Het Financieele Dagblad hanteert het volgende model. Het onderzoek kijkt naar de terugverdientijd van de overnamesom uit de kasstroom van de prooi en de relatief grote bedrijfsbuffer waar een koper de beschikking over krijgt. Uit het onderzoek komt onder meer bouwer Ballast Nedam naar voren als overnamekandidaat. In mindere mate is buizenfabrikant Wavin in potentie een overnamekandidaat, wat ook geldt voor autobedrijf Stern Groep. In mindere mate geldt dit tot slot ook voor kleinere fondsen als chiptester Rood Testhouse en verkeersbegeleidingsleverancier Hitt.

Analisten stellen als reactie op het onderzoek dat het soms om oude cijfers gaat en niet wordt uitgegaan van verwachte cijfers, waar vaak mee wordt gerekend. Daarnaast houdt deze analyse geen rekening met een overnamepremie van 30-40%, waardoor de terugverdientijd langer zou worden. Tot slot komt uit de analyse ook niet naar voren dat uit de kas nog rente en de ficus moet worden betaald.

Heijmans
Gezien de analyse lijkt verder Heijmans een interessante kandidaat vanwege de relatief grote post eigen vermogen die een koper in de schoot geworpen zou krijgen en de geringe terugverdientijd die anderhalf jaar bedraagt exclusief premie. Er is echter ook nog een fikse schuld waar rekening mee moet worden gehouden. Daarom is de ondernemingswaarde (beurswaarde plus schuld) bijna 20 maal de verdiencapaciteit ( EBITDA ) en dat is veel te noemen.

Ballast Nedam
Ballast Nedam heeft een schone balans en is daardoor uit oogpunt van ondernemingswaarde versus de verdiencapaciteit aantrekkelijk. Een koper zal echter wel vijf aandeelhouders met ieder een fors belang in het concern moeten weten te overtuigen.

Stern Groep
De meest logische optie voor Stern Groep zou een management buy-out zijn, aldus analisten. Het bedrijf is op de beurs niet erg duur en de familie Van der Kwast heeft reeds een fors belang van 11,8% in het bedrijf.

Wavin
Wavin is in vergelijking tot de kasstroom uit 2008 ook een overnamekandidaat volgens de analisten. Het bedrijf blijft echter duur wanneer wordt gekeken naar de verwachte resultaten over heel 2009 en de schuld.

Overnamekandidaten
Analisten hebben buiten de analyse van het Financieele Dagblad om zelf ook aandelen waarvan zij denken dat die tot een mogelijke overnamekandidaten mogen worden gerekend. Het betreft hier ASM International , USG People NV en Draka.

  • Draka
    Laatstgenoemde flirtte dit jaar nog met zijn Italiaanse branchegenoot wat uiteindelijk niet doorging. Analisten verwachten dat wanneer grootaandeelhouder Flint beheer kan worden overtuigd een koop voor de hand ligt.

  • ASM International
    Het bestuur van ASM International lag vorig jaar nog onder vuur door activistische beleggers. Het kwam bijna tot een overname.

  • USG People NV
    Van USG People NV wordt de laatste tijd veel gezegd dat het te groot is voor het servet en te klein voor het tafellaken. Mede daarom wordt het door analisten nog altijd bestempeld als overnamekandidaat.