Wat betekent dividendlekkage en waarom speelt het bij ETF’s een belangrijke rol?

Wat betekent dividendlekkage en waarom speelt het bij ETF’s een belangrijke rol?

Als je al belegt of van plan bent om te beleggen, dan ben je vast wel de term dividendlekkage tegengekomen. Maar wat betekent dit precies? En waarom is het belangrijk als je investeert in ETF’s? In dit artikel geven we daar antwoord op.

Wat is dividendlekkage?

Dividendlekkage is in feite het bedrag aan dividendbelasting dat je teveel betaalt. Het is belasting die je wel hebt betaald, maar vervolgens niet terugvordert terwijl je daar wel recht op hebt. Het is een veel voorkomend fenomeen bij het beleggen via een Exchange-Traded Fund. Ook wel een ETF of indextracker genoemd, die je kunt vinden in dit overzicht van de beste brokers. De dividendlekkage ontstaat als het belastingstelsel in het buitenland niet hetzelfde is als in Nederland, waardoor je soms te veel of dubbele dividendbelasting betaalt. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen, maar laten we eerst eens kijken naar het ontstaan van een dividendlekkage in de praktijk.

Hoe ontstaat een dividendlekkage?

Een veel voorkomende manier voor het ontstaan van een dividendlekkage, is vanwege het feit dat je via een indexfonds belegt in aandelen uit meerdere landen. Al deze landen hanteren andere belastingregels, waardoor het voor kan komen dat er teveel belasting wordt ingehouden en dit wordt verrekend in het desbetreffende land.

Een andere optie, die vaak nog iets nadeliger is voor je portefeuille, is het betalen van dubbele belasting. Dit is alleen het geval als de ETF niet herbeleggend is en je dus ook in Nederland belasting gaat betalen over dividenduitkeringen. Hoewel dit voor Nederlandse fondsen geen probleem is, is dit wel het geval voor fondsen die gevestigd zijn in het buitenland. Ten eerste is het moeilijk om de reeds betaalde belasting te verrekenen en ten tweede geldt er een maximaal tarief van 15%, waardoor je alles daarboven sowieso niet kunt terugvragen.

Hoe voorkom je dividendlekkage?

Gelukkig zijn er ook manieren om dividendlekkage zoveel mogelijk te voorkomen. De makkelijkste manier is door te kiezen voor een ETF die herbelegt, wat op de langere termijn erg winstgevend kan zijn. Je ontvangt dan zelf geen dividend, aangezien dit meteen opnieuw wordt geïnvesteerd in het desbetreffende fonds.

Een andere methode is het kiezen van een Nederlandse ETF en zo enkel in Nederlandse aandelen te investeren. Deze laatste methode is het meest waterdicht als je wil beleggen in ETF’s zonder dividendlekkage. In dit geval betaal je dus 15% over dividenduitkeringen, waarbij je dus niet mag vergeten om dit terug te vragen in je belastingaangifte.

Hoe belastingaangifte doen van een dividenduitkering?

Op de site van de Nederlandse Belastingdienst is veel informatie te vinden over hoe je aangifte doet over ontvangen dividend. Als je in Nederland woont dan kun je de ingehouden dividendbelasting verrekenen met de inkomstenbelasting, door aan te geven hoeveel Nederlandse dividendbelasting er is ingehouden. Bijvoorbeeld als je hebt belegd in Philips-aandelen via een Nederlandse ETF. Je vindt dit bedrag meestal terug op het jaaroverzicht van je broker of bank. Je kunt de aangifte vervolgens zelf online doen of natuurlijk uit handen geven aan je boekhouder of accountant.