Gemeentelijke obligaties: Verkiezingen en fiscale gevolgen

Nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen naderen, kijken veel beleggers naar de toekomst van de binnenkort aflopende Tax Cuts and Jobs Act van 2017 – een belangrijke herziening van de inkomstenbelastingwetgeving die de belastingen voor alle inkomensniveaus verlaagde – en meer specifiek naar de mogelijke gevolgen voor de gemeentelijke obligatiemarkt. Hoewel elke mogelijke verkiezingsuitslag waarschijnlijk zal resulteren in verschillende belastingscenario's, is het de verwachting dat gemeentelijke obligaties hun belastingvoordeel zullen behouden, ongeacht de uitslag.

De komende presidentsverkiezingen trekken steeds meer de aandacht van de markt. Een van de belangrijkste beleidskwesties is de toekomst van de Tax Cuts and Jobs Act (TCJA) uit 2017, een herziening van de inkomstenbelastingwetgeving die de belastingen voor alle inkomensniveaus verlaagde en die in 2025 afloopt. De naderende afloop ervan stelt de volgende regering voor cruciale fiscale beslissingen en elke verkiezingsuitslag zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de gemeentelijke obligatiemarkten:

1. Verdeelde overheid: De TCJA loopt waarschijnlijk af en dit verhoogt de belastingtarieven voor iedereen – met name voor topverdieners, met een verhoging tot 40%. Dit zou de vraag naar belastingvrije gemeentelijke obligaties stimuleren aangezien de vrijstellingen meer waard worden. De vennootschapsbelasting zou waarschijnlijk ook stijgen, waardoor de vraag van belastingplichtige kopers (bijv. verzekeringsmaatschappijen) zou toenemen.
2. Democratische overwinning: De vraag naar gemeentelijke obligaties zou toenemen met de verwachte verhogingen van de inkomsten- en vennootschapsbelasting, in lijn met de voorstellen van president Biden voor hogere belastingen voor de rijken en bedrijven.
3. Republikeinse overwinning: De status quo blijft waarschijnlijk gehandhaafd met een verlenging van de verlagingen van de TCJA, waardoor het toptarief op 37% blijft met een minimale impact op de belastingvrijgestelde vraag naar gemeentelijke obligaties. De belastingplichtige vraag zou laag blijven. Zelfs bij 37% is het TEY-voordeel dat gemeentelijke obligaties bieden aanzienlijk.

Ongeacht de verkiezingsuitslag onderstreept het almaar toenemende federale tekort het belang van inkomsten, waarbij de inkomstenbelasting een primaire bron blijft voor de VS. Het is onwaarschijnlijk dat dit zal veranderen en het is onwaarschijnlijk dat de inkomstenbelastingtarieven zullen dalen. Het tegenovergestelde is zelfs waarschijnlijker, waardoor de waarde van de belastingvrijstelling verder toeneemt en de vraag van beleggers naar gemeentelijke obligaties groeit.