De Verenigde Staten belanden voorlopig niet in een recessie. De economie van de VS moddert de komende tijd door op een tergend langzame weg naar herstel. Dat blijkt uit een analyse van hoofdeconoom Mike Dueker van indexmaker en vermogensbeheerder Russell Investments. De afgelopen periode stellen juist steeds meer analisten dat de VS op een recessie afstevent.
Dueker maakt voor zijn analyse gebruik van het Qual Var Model. Hiermee voorspelde hij in februari 2008 de toenmalige recessie. In december van dat jaar voorspelde hij dat de recessie zou voortduren tot juli of augustus 2009, maar dat het aantal banen niet zou toenemen tot maart 2010.
In dit model worden onder meer meegenomen de TED spread tussen 3-maands interbancaire leningen (LIBOR) en 3-maands Amerikaanse staatsobligaties (T-bill), de spread tussen Baa- en Aaa-bedrijfsobligaties en arbeidsmarktcijfers uit de VS. Uit deze input blijkt volgens Dueker al dat een recessie niet aanstaande is, zeker vergeleken met eind 2007 en begin 2008. Zo was de spread tussen Baa- en Aaa-bedrijfsobligaties in september 120 basispunten. Dat is een lichte verhoging, maar altijd nog onder de niveaus van juni en juli 2010.
Het Qual Var Model voorspelt in ieder geval tot begin 2012 geen recessie in de VS. Bovendien blijkt uit de voorspelling dat de werkloosheid in het land niet boven de 10 procent uitkomt. De banengroei zal gedurende een aantal maanden stabiel zijn. Een belangrijke kanttekening is volgens Dueker wel dat een Amerikaanse recessie wel mogelijk is als de Europese economie krimpt. Dat kan gebeuren als Europese politici te laat ingrijpen en banken te laat van financiële buffers voorzien.