Waarom dividend extreem belangrijk is

Het kopen van aandelen die dividenden uitkeren is vrijwel overal heel populair als aandelenstrategie, ook wel dividendbeleggen genoemd. Een dividenduitkering is een (meestal jaarlijkse) betaling van geld aan de aandeelhouders van een bedrijf. Bedrijven betalen hun dividenden (in Europa) meestal 1 keer per jaar uit. Amerikaanse bedrijven betalen echter vaak heel wat frequenter dividenden uit. De ontvangen dividendtransacties door de bedrijven zijn een compensatie voor de risico's die de beleggers nemen. Aandelenbeleggers hebben echter 0,0 aanspraak op de activa van een bedrijf. Banken en andere verschaffers van vreemd vermogen hebben de meeste zekerheden omdat zij claims op de activa hebben (lees: en dus niets voor de aandeelhouders). Het zijn de aandeelhouders die de hoogste risico's lopen want zij hebben totaal nergens aanspraak op. Het uitbetalen van dividenden is voor bedrijven dan ook de enige manier om hun beleggers te compenseren voor hun gelopen risico's. Wat verstaan we onder de ex-dividend datum? Dit is de dag dat een belegger de aandelen in bezit moet hebben gehad om in aanmerking te komen tot een dividendbetaling.

Dividendzaken

  • beleggingsrisico gedeeltelijk tegemoetkomen
  • extra kasstroom
  • dempen van risico
  • compounding effect

    Als voorbeeld: stel dat het aandeel Nestle nu 30 euro kost en het een week later 1 euro aan dividend uit zal gaan keren, dan daalt op de ex dividend dag het aandeel doorgaans met de hoogte van het dividend. Alles over het dividend van Nestle bieden wij uiteraard hier aan. Simpel gezegd: tot en met de datum van ex-dividend zit die euro aan dividend nog in de koers verwerk. Hierna niet meer. Het maakt dus in weze niets uit: of je koopt het aandeel voor de ex-dividend dag en je krijgt het dividend en de koers daalt. Of je koopt het erna voor de prijs minus de dividenduitkering. Maakt het dan dus blijkbaar geen onderscheid om wel of geen dividenduitkerende aandelen te kopen? Voor korte looptijden (lees op de korte termijn) is het niet zinvol om op dividenduitkerende aandelen te gaan richten.

    Dit komt doordat informatie over dividenden doorgaans extreem sterk in de koersen verwerkt wordt (verdisconteerd wordt). De dividendhoogte maakt daarom niet uit.

    Waarom wij dividendaandelen aanraden

    Maar waarom is het kopen van aandelen die dividenden uitkeren dan toch aantrekkelijk? Op de langere termijn zien we een outperformance van de dividendaandelen ten opzichte van de dividendloze aandelen.

    Het kunnen uitkeren van dividenden kan worden gezien als een kwaliteitsindicator. Bedrijven die geen dividenden uitkeren kunnen we doorgaans typeren als bedrijven van een lagere kwaliteit. De mogelijkheid dat een bedrijf dividenden uit kan keren aan haar aandeelhouders kunt u goed gebruiken als eerste kwaliteitsfilter.

    Uiteraard is dit heel erg kort door de bocht want er zijn nog tal van andere variabelen die de kwaliteit (lees: onder- of overwaardering) van een aandeel beoordelen. Wanneer we naar de historische rendementen kijken van aandelen die dividenden uitkeren ten opzichte van de aandelen die dat niet doen dan zien we op de korte termijn vrijwel geen onderscheiden. Echter op de langere termijn zien we echter hogere totaalrendementen (koersrendementen + dividendrendementen) voor de aandelen die dividenden uitkeren. Dit komt door het rente-op-rente effect. Dit komt neer op een exponentieel effect door dat de ontvangen dividenden herbelegd worden en die op hun beurt ook weer dividenden ontvangen. We kunnen dit een sneeuwbaleffect noemen.

    U kunt dit zien als een jonge boom die na verloop van tijd steeds meer appels geeft. Albert Einstein noemde dit rente-op-rente effect ook al het 8e wereldwonder. Bekende dividendbeleggers zijn onder andere Mark Cuban, Jorik Van den Bos (Kempen) en John D. Rockefeller.

    Dividendbelasting hot topic

    Over het uitgekeerde dividend wordt in de meeste landen dividendbelasting ingehouden. Deze dividendbelasting is echter vaak voor een gedeelte terug te vorderen. Een bedrijf dat hier in gespecialiseerd is, is Mylette uit Woerden. Een van de redenen om dividenden apart te belasten is het voorkomen van belastingontwijking: in een stelsel waar geen dividendbelasting aanwezig is het namelijk mogelijk om inkomstenstromen via dividenden te laten verlopen en zo de inkomstenbelasting te omzeilen. Echter is het doorgaans alleen rendabel bij hele grote posities in een aandeel om de ingehouden dividendbelasting terug te kunnen vorderen.

    Dit omdat de kosten van alle administratieve handelingen doorgaans veel hoger zijn dan het terug te ontvangen bedrag. Het breakevenpunt om ingehouden dividendbelasting terug te vorderen ligt op circa 250 euro. Dit betekent dat indien u per aandeel een totaal van minder dan 250 euro aan ingehouden dividendbelasting heeft dat dan de kosten om het terug te vorderen daar boven liggen. Wij raden dus aan om niet te veel te focussen op de hoogte van uw ingehouden dividendbelastingen.

    Dividenden variabel door de tijd heen

    Dividenden zijn echter nooit stabiel en wisselen door de tijd heen. Bedrijven kunnen zo maar aankondigen om te stoppen me het uitkeren van dividenden aan haar aandeelhouders. Berichten van een bedrijf over de dividenduitkeringen worden door de markten meestal op een goudschaaltje gewogen.

    In het geval dat een bedrijf neerwaartse aanpassingen doet aan haar dividend per aandeel dan zien we vaak heftige reacties op de aandelen- en optiebeurzen. Dit komt natuurlijk omdat de toekomstige waarde van het aandeel daalt (die bestaat uit koersrendementen plus natuurlijk de dividendrendementen). In het geval van een aanpassing van het dividend dan zien we dit dus direct terug op de aandelen-en optiebeurzen (in het geval er opties op het desbetreffende aandeel uitstaan).

    Haken en ogen dividendbeleggen

    Een dividendstrategie is dus zeker geen simpele strategie want er komt veel meer bij kijken. Historische dividenden zijn niets anders dan historische cijfers en bieden dus eigenlijk weinig houvast voor de toekomst. Voor beleggers is het ontegenzeggenlijk zaak om verder te kijken dan naar puur het dividend per aandeel want anders tuint u in de zogenaamde 'value trap'.

    Als beleggers puur hier naar zouden kijken is dat wel heel erg naïef en historisch hebben we vaak gezien dat beleggers dan de deksel op hun neus kregen. Het is voor beleggers dus zaak om naar het totale plaatje te kijken. Financieel moet het natuurlijk wel mogelijk zijn dat een bedrijf dividenduitkeringen doet.

    Belangrijke zaken die hier invloeden op hebben zijn de financiële positie (kaspositie, solvabiliteit etc) en de winstgevendheid (nettowinst, kasstromen etc). Uiteraard zijn al deze variabelen op zich zelf ook weer onvoorspelbaar en ook superbeleggers zoals Warren Buffett of Joel Greenblatt durven geen pogingen doen om deze accuraat te voorspellen.

    Jaag niet op hoogste dividendrendementen

    U zult vast wel denken, nou mooi dus dat dividend, dan liever zoveel mogelijk. Nee helaas zo werkt het niet. Een vrij hoog dividendrendement, hiermee bedoelen van 6 procent of meer, is doorgaans vrij gevaarlijk. Hiermee bedoelen we dat het effectieve dividendrendement van het aandeel eigenlijk te hoog is; dan is of het dividend te hoog of de beurskoers absurd laag.

    Beiden kunnen natuurlijk waar zijn maar in de financiële wereld weten we het nooit. Er zijn zat voorbeelden van aandelen met hoge dividendrendementen die daarna stevig in elkaar klapten of zelfs failliet gingen.

    Denkt u bijvoorbeeld maar aan Capmark Financial, Texaco en Enron. Genoemde aandelen hadden hele forse verwachte dividendrendementen op basis van de koersen destijds versus de verwachte dividenduitkeringen. Wanneer de hoogtes van de dividenden werden verlaagd stortten de koersen in elkaar. Waarna de koersen nog verder instortten toen de dividenduitkeringen helemaal geschrapt werden.

    De hoogte van het dividend per aandeel is verder niets anders dan watde consensus van de analisten verwachten is. Bedrijven geven veel verwachtingen over hun dividenden maar deze moeten officieel nog door de zittende aandeelhouders via de algemene vergadering van aandeelhouders worden goedgekeurd. Het geschied in de praktijk eigenlijk nooit dat aandeelhouders een lager dividend willen, eerder wensen ze een hoger dividend per aandeel.

    Rendementen 100 euro geïnvesteerd in Europese Dividendaristocraten

    Dividendrendementen

    Dividendaristocraten in het kort

    Dividendaristocraten zijn bedrijven jaar in jaar uit een hoger dividend hebben kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders. U vermoedt natuurlijk al dat dit er naar verloop van tijd steeds minder zijn want de totale groep wordt steeds kleiner. Roper Technologies, M&T Bank Corp. en Pitney-Bowes zijn enkele voorbeelden van bekende dividendaristocraten.

    De rendementen van deze aandelen zijn op de langere termijn ook bizar hoog geweest. Het rente-op-rente effect (het effect van herbeleggen) is hier de verklaring voor. Zo gemakkelijk is het echter in de praktijk niet en staart u zich hier ontegenzeggenlijk niet blind op.

    Historische cijfers, prestaties en rendementen zeggen simpelweg weinig tot niets over de toekomst. Bedrijven kunnen zeker niet oneindig blijven groeien (dan zouden er nieuwe aardbollen nodig zijn). Dividenduitkeringen kunnen dus nooit eindeloos door blijven stijgen. De strategie van de dividendaristocraten benadrukt heel erg goed de hoge waarde van geherinvesteerde dividenden op de lange termijn.

    Speciaal voor de lezers die in Zwitserland gebivakkeerd zijn bieden wij de Zwitserse website Finanzresearch.ch met informatie over dividendaandelen aan.