Bouwbedrijf
BAM wist analisten donderdagmorgen negatief te verrassen ondanks de winstwaarschuwing die het concern onlangs nog afgaf.
BAM maakte bekend dat het een moeilijk jaar achter de rug heeft. Dit mocht geen verrassing zijn vanwege de waarschuwing van een paar weken terug. Wel verrassend was de aankondiging dat het concern dit jaar een claimemissie zal plaatsen wat tot overwegend negatieve reacties bij analisten leidde.
Door onze redactie
Overal moeilijk
BAM verklaarde donderdag dat het in vrijwel alle markten te maken heeft gekregen met krimpende volumes en toenemende concurrentie wat zorgde voor een aanzienlijke prijsdruk. Vooral de vastgoedactiviteiten stonden fors onderdruk, aldus het concern. Inclusief bijzondere waardeverminderingen en afwaarderingen op goodwill bedroegen de totale verliezen op vastgoed in 2009 266 miljoen euro. Hiervan heeft 132 miljoen euro een operationeel karakter.
De nettowinst kwam in 2009 uit op 31 miljoen euro wat in lijn lag met de onlangs afgegeven verwachtingen van het concern. De winst is inclusief een belastingbate van 80 miljoen euro. De omzet nam af met 5,5% tot 8,35 miljard euro.
Voor 2010 verwacht
BAM dat de omzet zal afnemen tot ongeveer 8 miljard euro. Deze daling hangt samen met een uitzonderlijke lange vorstperiode begin dit jaar en weerspiegelt daarnaast het afgenomen volume in de woningbouw en vastgoed. Het orderboek bedroeg eind 2009 11,2 miljard euro, waar dit eind 2008 nog 13,1 miljard euro was.
BAM heeft voorgesteld om over 2009 een dividend uit te keren van 10 eurocent per aandeel, waar het over 2008 nog een dividend uitkeerde van 50 eurocent per aandeel.
Claimemissie
BAM verwacht halverwege dit jaar een claimemissie te doen van 250 miljoen euro, ondanks dat het concern ruimschoots binnen de bankconvenanten valt. Het concern wil zich echter voorbereiden op wat komen gaat.
BAM zal daarnaast in gesprek gaan met de banken om een aantaal voorwaarden van de bankfaciliteiten aan te passen.
BAM wil onder meer de convenanten aan het seizoenspatroon aanpassen en de faciliteiten met een jaar verlengen tot 2013/2014.
Bestuursvoorzitter Joop van Oosten heeft in een toelichting gezegd dat de claimemissie van het concern nodig is om in de Europese top-10 te blijven. Volgens Van Oosten staat
BAM er operationeel goed voor, maar kijken klanten door het huidige economische klimaat ook naar de financiële gezondheid van het concern.
Vorig jaar voldeed
BAM ruimschoots aan de bankconvenanten. Het concern doet desondanks een claimemissie wat te maken heeft met een aantal pps-projecten waarnaar
BAM gaat meedingen. Wil
BAM een kans maken om deze projecten binnen te halen moet het een sterke financiële positie hebben, aldus Van Oosten.
De topman stelde verder dat de divisie Vastgoed het komende jaar zal herstellen nadat het een zeer teleurstellend jaar achter de rug heeft.
BAM verkocht in de eerste acht weken van dit jaar 234 woningen tegen 124 in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste 8 weken van 2008 verkocht
BAM nog 420 woningen.
Houdadvies gehandhaafd
De analisten van ABN AMRO stellen dat
BAM zwakker gepresteerd heeft dan verwacht. Mede daarom blijven de analisten ook bij hun houdadvies voor het aandeel. De analisten benadrukken dat
BAM voor 2010 geen verwachtingen heeft afgegeven, maar dat het concern wel aandelen gat uitgeven ter waarde van 250 miljoen euro om zijn vermogenspositie te verbeteren.
Negatief
SNS Securities vond de resultaten van
BAM over 2009 negatief. Analist Edwin de Jong stelt in zijn researchrapport dat het operationeel resultaat slechter is dan waar hij op had gerekend, terwijl de analist de aandelenuitgifte als zeer groot bestempeld. Wel is de analist van mening dat de emissie ervoor zorgt dat
BAM grote stappen kan maken in het bereiken van een solvabiliteitsratio van 25%. Momenteel hanteert de analist een hold-advies met een koersdoel van 6 euro.