Skagen verwacht zonnige tijden voor solar-aandelen

Zonne-energie is door onder meer dalende productiekosten en de verstrekte subsidies op deze duurzame vorm van energie populair geworden. Onder beleggers heerst er echter nog enige terughoudendheid over de kansen op langere termijn, wat volgens Skagen terug te zien is in de koersen van solar-aandelen. Volgens de analisten biedt dit een aantrekkelijk instapmoment.

Er ontstond rondom zonne-energie een ware hype, mede door de verstrekte subsidies. Hierdoor stegen de koersen van solar-aandelen. Het enthousiasme ebde echter sneller weg dan de aandelen konden dalen. Het pessimisme zorgde ervoor dat solar-aandelen flink onder druk kwamen te staan.

Positieve trends

Skagen signaleert echter een aantal positieve trends die in het voordeel spreken voor solar-aandelen. Zo is zonne-energie momenteel nog slechts goed voor een relatief laag percentage van de totale stroomafname, wat volgens de analisten kansen biedt voor een significante groei.

Een ander positief punt volgens Skagen is dat de productiekosten nog altijd een dalende trend laten zien, wat onder meer te danken is aan technologische ontwikkelingen. Dit terwijl fossiele brandstoffen als olie steeds duurder worden. Een bijkomend gevolg is dat de efficiëntie van zonne-energie stijgt.

De subsidiëring heeft ervoor gezorgd dat zonne-energie een goede start heeft gemaakt, maar volgens Skagen is de energiebron inmiddels in een aantal landen ook zonder subsidie concurrerend. Dit laat zien dat er ook op langere termijn potentieel ligt voor zonne-energie.

Kansen

Tot slot wijst Skagen erop dat de markt vooralsnog sceptisch is over de kansen van zonne-energie, iets wat is ingeprijsd in de koersen van solar-aandelen.

De analisten stellen dat de waarderingen van de aandelen uiteenlopen en beleggers goed dienen te kijken naar welke solar-aandelen als gevolg van hoge schulden een hoog risicoprofiel hebben.

Maar Skagen ziet in deze markt nog zeker kansen. Een van de zonne-energiebedrijven die volgens hen aantrekkelijk is gewaardeerd is de Koreaanse polysiliciumrproducent OCI . Het bedrijf lijkt zich volgens de analisten op de juiste plek in de waardeketen te bevinden, met een gezonde kostenstructuur en een beheersbare schuldpositie. Daarnaast is het aandeel ook nog eens aantrekkelijk gewaardeerd, aldus Skagen.