Amerikaanse banken belazeren beleggers

The Wall Street Journal bracht afgelopen vrijdag het verhaal naar buiten dat grote Amerikaanse zakenbanken tijdelijk hun schuldniveaus hebben verlaagd net voordat zij met hun kwartaalresultaten naar buiten kwamen. Hierdoor leek het erop dat ze er veel beter voor stonden, maar naar nu blijkt dus dat dit niet het geval was. Dit kan wederom zorgen voor een deuk in het vertrouwen van zowel consumenten als beleggers.

Door onze redactie

Schuldniveaus
Uit onderzoek van The Wall Street Journal blijkt dat in de afgelopen vijf kwartalen grote Amerikaanse zakenbanken hun schuldniveaus net voor de publicatie van de resultaten hebben verlaagd, om daardoor de balansen er beter uit te laten zien en te opteren dat er minder risico zou bestaan. De zakenkrant zou zich baseren op gegevens van de Federal Reserve Bank van New York.

Afgelopen vrijdag stelde The Wall Street Journal dat 18 banken, waaronder Goldman Sachs , Morgan Stanley , JPMorgan Chase, Bank of America en Citigroup , lieten de schuldniveaus er beter uitzien door de zogenaamde fund securities trades te verlagen met gemiddeld 42% aan het einde van elke periode. Volgens de zakenkrant hadden de banken hun schuld verhoogd in het midden van de succesvolle kwartalen. Citigroup , Bank of America , Goldman Sachs , JPMorgan Chase en Morgan Stanley waren ten tijde van het schrijven van het artikel niet bereikbaar voor commentaar.

Uitzonderlijk hoge leverage door de banken was een van de redenen die leidde tot de wereldwijde financiële crisis in 2008. Door de kredietcrisis zijn banken gevoeliger geworden om hogere niveaus van schuld en risico te tonen, omdat zij bezorgd zijn dat daardoor hun aandelen en kredietrating zal worden afgestraft, aldus de journalisten.

Vertrouwensbreuk
Mocht bovenstaande inderdaad gebeurd zijn zou dit kunnen leiden tot een nieuwe vertrouwensbreuk in de banken. Zij waren namelijk zoals eerder gesteld één van de oorzaken van de kredietcrisis en kregen steun van de overheden. Het leek erop alsof banken weer uit het dal gekropen waren gezien het feit dat zij weer zo snel mogelijk de steun wilden terugbetalen. Wat hier ook aan ten grondslag lag was het feit dat de overheid door de financiële steun invloed had op de beslissingen van deze financiële instellingen waar zij natuurlijk niet zo happig op waren.

Vooralsnog zijn er nog geen soortgelijke verhalen opgedoken met betrekking tot Europese banken, maar wellicht dat dit in de nabije toekomst alsnog aan het licht zal komen. Dergelijke berichtgevingen zorgen er in ieder geval voor dat het herstel in het vertrouwen van consumenten en beleggers wederom een deuk heeft opgelopen.