Overname Grontmij lijkt op het eerste gezicht positief

Dinsdag maakte Grontmij bekend de Franse branchegenoot Ginger over te zullen nemen, waarmee het de op drie na grootste ingenieursbureau van Europa wordt. Analisten stellen dat de overname op het eerste gezicht positief lijkt en het hierdoor in een aantal landen een leidende positie verwerft. Vooralsnog zijn er geen taxatiewijzigingen voor het aandeel doorgevoerd.

Door onze redactie

Overname
Grontmij neemt Ginger over voor 120 miljoen euro. Het concern is overeengekomen 51,8% van de aandelen Ginger over te nemen. Zoals voorgeschreven door de openbare biedingregels in Frankrijk zal Grontmij een verplicht openbaar bod uitbrengen op alle resterende uitstaande aandelen Ginger tegen een prijs van 28,20 euro, wat een premie oplevert van 67,4% ten opzichte van Ginger’s slotkoers van 16,85 euro op 14 juni.

Grontmij is verder van plan om Ginger’s kort- en langlopende schuldfaciliteiten over te nemen voor in totaal 35 miljoen euro. De overname zal voor 305 miljoen euro aan omzet toevoegen, waarmee de totale omzet boven de 1 miljard euro uitkomt.

Gebaseerd op de 2009 resultaten en exclusief de financieringskosten van de transactie zal de overname van Ginger direct bijdragen aan de winst per aandeel van Grontmij .

Leidende positie
Analist Dieter Furniere van KBC Securities stelt in zijn researchrapport dat Grontmij door de overname een leidende positie zal innemen in Nederland, Frankrijk, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, België en Polen. De analist wijst erop dat Ginger momenteel de nummer 2 positie heeft in Frankrijk. Verder stelt Furniere dat de overname Grontmij ook toegang verschaft tot het internationale klantenbestand van Ginger en het nieuwe competenties oplevert door Ginger’s Expertise Studies & Telecom divisies. De analist hanteert een buy-advies met een koersdoel van 22 euro.

Op eerste gezicht positief
Analist Edwin de Jong van SNS Securities stelt dat het een gigantische overname is voor Grontmij , waarmee het 38% aan omzet toevoegt en onverwachte thuismarkten. De acquisitieprijs van 8,2 maal de EBIT lijkt op het eerste gezicht relatief hoog, maar de analist verwacht dat gecompenseerd aan de lager dan gemiddelde opbrengsten over 2009 de transactie meer in lijn is met zijn historische waarderingen.

Volgens De Jong hangt de koersdaling van diensdag samen met de winstverwatering door de aandelenemissie waarmee Grontmij de overname zal financieren. Op het eerste gezicht is de analist dan ook licht positief over de overname en blijft vooralsnog bij zijn hold-advies met een koersdoel van 19 euro.

Er staan op dit moment voor het aandeel 3 koop-, 4 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus licht positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 18,75 euro, wat resulteert in een verwacht rendement van 25,84%.