Recordjaar LVMH zorgt amper voor taxatiewijzigingen

LVMH , ’s werelds grootste maker van luxeproducten, wist over het afgelopen jaar een recordjaar te realiseren, vooral door de stijgende vraag vanuit China. Voor 2011 verwacht het bedrijf dat deze 2010 zelfs zal overtreffen. De resultaten waren grotendeels in lijn met de verwachtingen van analisten, maar de verwachtingen zijn beter dan verwacht. Toch hebben analisten voornamelijk hun eerder afgegeven positieve taxaties herhaald.

Door onze redactie
Recordjaar
Moet Hennessy Loui Vuitton ( LVMH ) maakte vorige week vrijdag bekend dat het over 2010 de EBIT heeft zien uitkomen op 4,32 miljard euro, waar analisten hadden gerekend op 4,36 miljard euro. De uiteindelijke nettowinst bedroeg 3,03 miljard euro, waarin de acquisitie van Hermes verwerkt zat. De omzet kwam uit op 20,3 miljard euro.

Waar Louis Vuitton, dat accessoires en koffers produceert, met dubbele cijfers een recordjaar beleefde, wist de drankentak met daarin het champagnemerk Moët & Chandon te herstellen van de gevolgen van de economische crisis in 2009. Tot slot waren de horloges van onder meer Tag Heuer weer gewild.

De cijfers waren redelijk in lijn met de verwachtingen van analisten, maar sommigen van hen waren teleurgesteld aangezien concurrenten van LVMH recent nog resultaten naar buiten brachten die de verwachtingen ruimschoots overtroffen.

De honger van China naar luxegoederen was de grootste drijfveer voor de goede resultaten. CEO van LVMH Bernard Arnault stelt dat de markt voor luxegoederen een nieuwe groeicyclus is ingegaan en hij verwacht dan ook dat LVMH zal blijven profiteren van Aziatische consumenten.

Arnault stelde verder dat het content is met de het lage schuldniveau, maar wilde niet aangeven of LVMH bereidt is om een deel van zijn verkregen inkomsten terug te geven aan zijn aandeelhouders nadat hij aankondigde om het dividend te laten stijgen met 27% tot 2,10 euro per aandeel over 2010.

Voor 2011 verwacht LVMH dat de omzet van horloges en juwelen, die goed zijn voor 3% van de winst, zullen stijgen met 29% en nog eens 11% in 2012.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 20 koop en 9 houdadviezen uit tegenover slechts 1 verkoopadvies. Hierdoor is de consensus zeer positief te noemen. Gezien het feit dat de meeste analisten hebben vastgehouden aan hun positieve advies kan er gesproken worden van een goed sentiment.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 120,28 euro en hebben zij hierin vooralsnog geen wijzigingen aangebracht, met uitzondering van de analisten van Exane BNP Paribas. Zij hebben op 7 februari hun koersdoel verlaagd met 2 euro naar 134 euro, omdat de wijn- en drankendivisie hen negatief heeft verrast. Toch zien de analisten geen veranderingen in de positieve trends in het aandeel en houden zij dan ook vast aan hun ‘outperform-advies’ voor LVMH . Het gemiddeld koersdoel van 120,28 resulteert in een verwacht rendement van minder dan 1%.

Het aandeel is het afgelopen jaar fors gestegen en mede daarom zien sommige analisten nog maar een beperkt opwaarts potentieel. Over 2010 steeg de koers namelijk met 57%, waardoor het een van de grootste stijgers was van de CAC40-index . In 2011 heeft LVMH echter tot dusver ongeveer 5% van zijn waarde verloren.

Diverse beleggers hebben over de afgelopen maand aandelen in de luxegoederensector ingewisseld voor aandelen in goedkopere sectoren zoals media. Deze worden namelijk meer blootgesteld aan een herstel in de volwassen markten zoals Europa en de Verenigde Staten.