Nihil rendement verwacht voor Dockwise

De analisten van KBC Securities hebben deze week hun koersdoel voor Dockwise opwaarts bijgesteld naar aanleiding van de resultaten die de maritiem dienstverlener vorige week naar buiten bracht. Andere analisten houden vooralsnog vast aan hun eerder afgegeven taxaties, waardoor de consensus licht positief is maar het verwacht rendement nihil.

Door onze redactie
Kwartaalomslag
Dockwise maakte vorige week vrijdag bekend dat het in het vierde kwartaal van 2010 de omzet heeft zien toenemen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. In het vierde kwartaal realiseerde het bedrijf een omzet van 123 miljoen dollar, terwijl dat in het derde kwartaal nog een omzet van 109 miljoen dollar bedroeg. De aangepaste nettowinst van het concern bedroeg over het vierde kwartaal 17,3 miljoen dollar.

Dockwise stelt dat 2010 gezien kon worden als een uitdagend jaar, waarbij de gevolgen van de lagere olieprijs in 2009 nog merkbaar waren. De klanten in de olie- en gasindustrie tonen volgens Dockwise echter wel een robuuste gezondheid.

Mede vanwege deze gezondheid en het feit dat de olieprijs recent aanzienlijk is gestegen zal dit de vraag naar boorplatformen positief stimuleren, zo verwacht de dienstverlener. Voor de diensten van Port & Marine Services is het volgens Dockwise wachten op herstel aangezien historisch gezien dit volgt op een herstel van de economie.

Voor het eerste kwartaal van 2011 ziet Dockwise nog weinig tumult op de markt, maar signaleert het bedrijf desondanks wel positieve signalen. Voor 2012 is de dienstverlener optimistischer en verwacht het dat het aantal grote offshoreprojecten zal toenemen. Voorlopig zal Dockwise aan de slag gaan met bestaande orders, waarvan het eind 2010 voor 380 miljoen dollar in de boeken had staan. Voor dit jaar zal 174 miljoen dollar daarvan worden uitgevoerd.

Koersdoel omhoog
Op 1 maart heeft KBC Securities zijn koersdoel voor Dockwise opwaarts bijgesteld van 19,50 euro naar 21 euro. De analist is van mening dat de verwachtingen voor het eerste halfjaar van 2011 gematigd zijn, aangezien de maritiem dienstverlener meer op de spotmarkt met leunen dan eerst. Dit terwijl Dockwise in de tweede helft van dit jaar kan profiteren van de uitvoering van langlopende contracten, aldus de analist. Hij heeft naast het koersdoel ook zijn verwachtingen voor de winst per aandeel voor 2011 verhoogd met 2%, terwijl hij zijn winstverwachtingen voor 2012 heeft verlaagd met 3%. Het advies heeft de analist gehandhaafd op ‘hold’.

Consensus
Doordat analisten vooralsnog vasthouden aan hun eerder afgegeven adviezen voor Dockwise , staan er momenteel 3 koop- en 2 houdadviezen uit tegenover 1 verkoopadvies. De consensus is hierdoor licht positief.

Door de koersdoelverhoging van KBC Securities bedraagt het gemiddeld koersdoel nu 20,60 euro, hetgeen resulteert in een verwacht opwaarts potentieel van nog geen 1%. Dit geeft aan dat analisten gemiddeld van mening zijn dat het aandeel op het huidige koersniveau eerlijk gewaardeerd is. Dit is in lijn met de waardering van KBC Securities, die met hun koersdoel van 21 euro eveneens een beperkt opwaarts potentieel zien.