Standard & Poor’s verwacht dat de Europese telecom- en kabelindustrie ook in 2014 tot een van de meest actieve sectoren voor fusies in overnames zal behoren. De Amerikaanse kredietbeoordelaar stellen dat deze bedrijven vooral een jager zullen zijn, waar zij in het verleden vaak nog de prooi waren, waarbij een trans-Atlantische fusie door de analisten niet wordt uitgesloten.
Het afgelopen jaar werden er diverse fusies en overnames gedaan, waarvan enkelen ook weer afketsten. Zo probeerde America Movil KPN in te lijven, terwijl Vodafone Kabel Deutschland overnam. Standard & Poor’s ( S&P ) verwacht dat deze trend zich ook in 2014 zal doorzetten.
Zo wijzen de analisten op het feit dat de kapitaalmarkten deze activiteiten blijven ondersteunen middels bankschulden en obligaties, aandelen en hybride kapitaal. Daarnaast zijn er naast telecombedrijven ook private equitypartijen in zowel Europa als daarbuiten die interesse hebben in de sector, aldus S&P .
Verder stelt S&P vast dat telecomaanbieders te maken hebben met teruglopende omzetten en dalende marges. Hierdoor behoort het afstoten van activiteiten volgens hen tot de mogelijkheden.
volgens de kredietbeoordelaar zijn de waarderingen van deze Europese bedrijven in de afgelopen periode flink verbeterd. Zo is de EBITDA voor de 15 grootste Europese telecombedrijven gestegen tot 6,5, waar dit vorig jaar nog 5,5 was. Hierdoor zijn deze bedrijven duurder geworden en zullen zij in plaats van een mogelijke prooi eerder als jager naar voren komen, zo verwacht S&P .
Op termijn is volgens de analisten een trans-Atlantische fusie niet ondenkbaar. Regelgeving en spectrumbeleid binnen de Europese Unie blijven echter vooralsnog gefragmenteerd en verschillen van de Verenigde Staten. Wanneer gekeken wordt naar de grote Amerikaanse telecomconcerns lijkt AT&T het meest interesse te hebben in Europa, maar S&P stelt dat er vooralsnog geen concrete plannen lijken te zijn.
Nog geen dag na het rapport van S&P heeft kabelexploitant Altice een bod uitgebracht van naar verluidt 15 miljard euro op SFR, de telecomdochter van het Franse mediabedrijf Vivendi. Ook het eveneens Franse Bouygues zou een bod hebben gedaan. Vivendi wil al langer van zijn dochter af nadat het vorig jaar bekendmaakte zijn media-activiteiten af te splitsen, waaronder Universal en Canal Plus vallen.
Altice wil SFR gaan samenvoegen met zijn dochterbedrijf Numericable. Indien Altice de biedingstrijd wint, zal het bedrijf de onlangs verworven beursnotering in Amsterdam gaan gebruiken voor het uitgeven van nieuwe aandelen. Altice kan namelijk niet de 15 miljard euro met de huidige eigen middelen financieren.