Op 19 maart aanstaande viert de Amsterdamse beurs van
NYSE Euronext de verjaardag van de aandelenhandel met een bezoekersdag.
Geïnteresseerden kunnen op deze dag een kijkje komen nemen achter de schermen van het meest bekende financiële adres van Nederland,
Beursplein 5 in Amsterdam.
Om het unieke karakter van het beurspand te benadrukken en de rijke beursgeschiedenis levend te houden, is er voor geïnteresseerden een route door het pand opengesteld.
Zo kan men één van de huidige handelsvloeren bezichtigen en wordt met behulp van een uitgebreide expositie en films uitleg gegeven over de rijke historie en de ontwikkeling van de (aandelen)handel van vroeger tot nu.
Men kan zich aanmelden voor de
NYSE Euronext Visitor’s Day via deze
link
Op 20 maart 1602 betekende de oprichting van de
Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) tevens het begin van de handel in aandelen in Amsterdam. De onderneming bood namelijk voor het eerst aan particulieren de mogelijkheid om deel te nemen in het kapitaal. Deze stukken staan te boek als de oudste aandelen ter wereld. De Amsterdamse beurs is de bezitter van één van de weinige bewaard gebleven exemplaren van dit document. Dit VOC aandeel, een zeer zeldzaam document, is bij wijze van grote uitzondering ook te bekijken op de bezoekersdag.
Vanuit Amsterdam verspreidde de aandelenhandel zich over de hele wereld. Eerst via handelsvoeren met soms schreeuwende, verhitte en rennende handelaren, tegenwoordig via computerbeeldschermen waar een veelvoud van de aandelen van vroeger worden verhandeld in slechts fracties van seconden. Zo werd er bijvoorbeeld in 1957 in Amsterdam voor 400 miljoen gulden aan aandelen verhandeld in een jaar, veel voor die tijd.
Nu wordt er per dag voor een bedrag dat 16 keer zo hoog ligt als de hele jaaromzet in 1957 aan aandelen verhandeld op de Amsterdamse beurs. Op de Europese beurzen van
NYSE Euronext worden nu dagelijks zo’n 1,6 miljoen effectentransacties gedaan, met een totale waarde van €10,7 miljard. Op de Amerikaanse markt van
NYSE Euronext worden er dagelijks 3,5 miljard aandelen verhandeld. In totaal bedraagt dit meer dan 40% van het wereldwijde handelsvolume in effecten, waaronder aandelen.
Korte historie van de (aandelen)handel en de beurs
De VOC, een particuliere handelsonderneming die het alleenrecht had op de Nederlandse handel en scheepvaart op de Oost, bood in 1602 voor het eerst aan particulieren de mogelijkheid om deel te nemen in het kapitaal van een onderneming. Deze stukken staan te boek als de oudste aandelen ter wereld. Naast de VOC-aandelen, werden er in het begin van de 17de eeuw leningen, verzekeringen en vooral goederen verhandeld op ‘de Amsterdamse beurs’.
De handel in de zogenoemde ‘actien’ was onmiddellijk een groot succes, onder alle lagen van de bevolking waren er ‘actionisten’ te vinden, van ‘edellieden’ tot ‘koeckebackers’. Volgens de 17de eeuwse schrijver Joseph de la Vega was de aandelenkoorts op een gegeven moment zo hoog dat een geblinddoekte vreemdeling in Amsterdam, gevraagd waar hij zich bevond, altijd ‘onder actionisten’ zou kunnen antwoorden.
Mede door de aandelenbeurs groeide Amsterdam in de 17de eeuw uit tot het financiële centrum van de wereld. Al snel volgden er meerdere beursgangen; waaronder de West Indische Compagnie en diverse overheidsobligaties.
In de 18de eeuw bloeide de financiële sector en legde men zich steeds meer toe op het buitenland. Vanuit Amsterdam verspreidde de aandelenhandel zich wereldwijd. Ook de 19de eeuw was sterk op het buitenland gericht; er waren veel buitenlandse kanaal- en spoorwegondernemingen genoteerd in Amsterdam die via de beurs kapitaal ophaalden voor de verdere opbouw van desbetreffend land.
Niet voor niets dat de Amsterdamse beurs op dat moment het financieringsinstituut van de wereld werd genoemd. Eind 19de eeuw kwamen er steeds meer ondernemingen, zoals
Royal Dutch Shell en
Heineken , naar de beurs waardoor deze uitgroeit tot de markt die we tegenwoordig nog steeds kennen.
De Amsterdamse beurs bleef wereldwijd, zeker gezien de omvang van de achterliggende markt, een belangrijke speler die altijd innovatief is gebleven. Zo is ook de Europese optiehandel ontstaan in Amsterdam, toen hier in 1978 de eerste optiebeurs van Europa werd opgericht. Ook stond de Amsterdamse beurs in 2000 aan de wieg van de Europese beurzenconsolidatie met de fusie met de beurzen van Frankrijk en Brussel tot
Euronext , de eerste grensoverschrijdende beurs van Europa. De fusie met de beurs van New York in 2007 leverde vervolgens de grootste beurs ter wereld op:
NYSE Euronext .
De beurs is altijd bezig met het noteren van nieuwe innovatieve producten en de verdere ontwikkeling van de markt.
Voor verdere informatie:
Euronext Amsterdam :
020 550 4488