Komt er een Europees defensiefonds, en hoeveel moeten de Europese lidstaten hun defensiebudgetten verhogen? De politieke gesprekken en enorme stijging van militaire uitgaven in Europa hebben defensieaandelen een flinke boost gegeven. Aandelen die ooit nog als grillig en weinig rendabel werden gezien, krijgen nu een soortgelijke waardering als die van beste luxemerken. Voor beleggers opent zich daarom een unieke kans in een sector die vroeger weinig groeipotentieel leek te hebben, aldus Nathan Civile expert bij beleggingsplatform Freedom24 in Nederland.
Nederland: De Nederlandse regering wil in 2025 de NAVO-norm van 2% bbp aan defensie-uitgaven bereiken, zoals vastgelegd in de ‘Wet financiële defensieverplichtingen’, die door de Tweede Kamer is goedgekeurd. Nederland overweegt bovendien extra investeringen om de EU-plannen voor €800 miljard aan defensie-uitgaven te ondersteunen. Ondertussen roept Trump op om 5% van het bbp aan defensie uit te geven, en kijkt NAVO Secretaris-Generaal Mark Rutte naar een hogere norm, richting de 3%.
België: Ook ons land heeft ambitieuze plannen op vlak van defensie. Premier De Wever wil in 2029 2,5% van bbp aan defensie besteden. Dat is bijna een verdubbeling van de huidige uitgaven. Daarom wil De Wever dit jaar nog tot 2% van het bbp verhogen. Om deze uitgaven te dekken, wordt al langer overwogen een deel van de nationale goudreserves te verkopen. Dit markeert een significante verschuiving voor ons land, dat lange tijd een van de slechtsten van de Europese klas was wat betreft defensie-uitgaven.
Volgens Goldman Sachs is de forward P/E-ratio van Europese defensieaandelen sterk gestegen en inmiddels vergelijkbaar met die van luxegoederenproducenten. Een opvallend voorbeeld is Rheinmetall AG. Sinds het begin van 2025 is de koers van deze Duitse fabrikant van tanks en munitie bijna verdubbeld, wat heeft geleid tot een recordwaardering. De aandelen van Rheinmetall bevinden zich nu qua P/E-ratio tussen marktleiders LVMH en Hermès.
Uit de recent gepubliceerde jaarcijfers blijkt dat Rheinmetall in 2024 een omzetgroei van 36% heeft gerealiseerd, gedreven door de sterke vraag naar defensiematerieel. Het operationeel resultaat steeg met 61%, en zo steeg ook de winstgevendheid van de fabrikant. De orderportefeuille bereikte een recordhoogte van €55 miljard. Rheinmettal kijkt positief vooruit naar wat dit jaar zal brengen.
De stijging beperkt zich niet tot Rheinmetall . Ook andere Europese wapenfabrikanten zoals Thales en Leonardo boekten sterke koerswinsten.Beleggers anticiperen op honderden miljarden euro’s aan extra defensie-uitgaven, niet alleen vanuit Duitsland, maar vanuit de gehele EU.
Volgens Graham Benke van Amati Global Investors is het groeiperspectief van de defensiesector vandaag volledig anders dan zes maanden geleden: "Deze aandelen lijken misschien duur, maar dat komt vooral doordat de markt en analisten hun winstverwachtingen nog niet hebben bijgewerkt." Robert Lancastle van J O Hambro, dat investeert in Thales , Leonardo en Saab , sluit dubbelcijferige winstgroei in de sector niet uit.
Toch waarschuwen sommige analisten voor overwaardering. Sinds februari 2022 is de koers van Rheinmetall meer dan vertienvoudigd. Warburg Research verlaagde het aandeel onlangs van "kopen" naar "houden" en adviseert beleggers om hun winst te verzilveren.
Ondanks de zorgen over overwaardering blijven grote investeringsbanken zoals Goldman Sachs en JPMorgan optimistisch. Volgens Goldman Sachs lijken Europese defensiebedrijven duur vergeleken met hun Amerikaanse tegenhangers, maar blijft de groeiverwachting groot. JPMorgan gelooft dat de sector aantrekkelijk blijft, zelfs als er een wapenstilstand komt tussen Rusland en Oekraïne.
Ondertussen werd de eerste Europese ETF gelanceerd die zich exclusief richt op defensie. De WisdomTree Europe Defence Ucits ETF werd op 11 maart genoteerd in Milaan en Frankfurt en startte op 12 maart op de London Stock Exchange .
Deze ETF omvat twintig Europese defensiebedrijven en is sterk geconcentreerd: Rheinmetall vertegenwoordigt 18% van de portefeuille, gevolgd door Leonardo (15%), Saab en BAE Systems (10% elk), en Thales (9%). Deze sterke concentratie kan een risico zijn, maar WisdomTree verklaart de verdeling door de enorme koersstijging van Rheinmetall .
Tot nu toe richtten de meeste Europese defensie-ETF’s zich vooral op wereldwijde beleggingen. Sinds begin 2025 is er echter veel kapitaal gevloeid naar de twee grootste defensie-ETF’s: VanEck Defence Ucits en HANetf Future of Defence, die beide meer dan 50% in Amerikaanse bedrijven beleggen.
Het is duidelijk dat de defensiesector verandert van een stabiele, minder interessante sector, naar een van de meest lucratieve industrieën van het moment. Hoewel sommige analisten waarschuwen voor overwaardering, zien anderen nog steeds veel groeikansen. Institutionele beleggers blijven optimistisch, en met de opkomst van gespecialiseerde ETF’s is de deze sector voor particuliere investeerders toegankelijker dan ooit. Het blijft, zoals altijd, cruciaal om de marktontwikkelingen en waarderingen kritisch te volgen.
Risicowaarschuwing: Deze publicatie is alleen voor informatieve doeleinden en vormt geen financieel advies. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggers moeten hun eigen due diligence uitvoeren en onafhankelijk financieel advies inwinnen voordat ze beleggingsbeslissingen nemen.